
Wat is het probleem?
Ruim negentig procent van de wereldproductie van angorawol is afkomstig uit China (“Filmpje kaalgeplukt konijn als protest tegen dierenmishandeling”, 2013). Angora konijnen vallen op door hun extreem lange vacht. Van de vacht wordt wol gemaakt die in truien en accessoires verwerkt wordt. Deze truien zijn erg populair.
Plukken van angorakonijnen
Om deze wol te krijgen wordt de vacht uit de konijnen getrokken. Medewerkers trekken de vacht van een konijnlijf, terwijl het dier het uitschreeuwt van de pijn. Sommige konijnen gillen zo hard dat de longen klappen. Het blijkt dat vele konijnen in shock raken na deze verschrikkelijke beproeving. Het villen van de konijnen gebeurt elke 3 maanden. In Europese landen is de vraag naar angorawol klein. China heeft daarentegen een groot marktaandeel in angorawol (“Het angorakonijn, een bijzonder ras”, 2009).
Regels over verzorgen angorakonijnen
De angorakonijnen die in China worden gehouden, leven in kleine, draadstralen kooien zonder goede ondergrond. De konijnen hebben geen goede plek om te slapen. In China staat geen straf op dierenmishandeling en fokkerijen. Er zijn ook geen regels die verzorging van dieren reguleren volgens PETA (“Filmpje kaalgeplukt konijn als protest tegen dierenmishandeling”, 2013).

Organisatie tegen dierenleed PETA
De Amerikaanse Organisatie PETA maakte geheime beelden in Chinese fabrieken. De haren van de konijnen worden gebruikt voor het produceren van wollen kleding. Deze kleding wordt verkocht in verschillende grote kledingwinkels zoals C&A (Behindmycloset, 2015). Tijdens de Londen Fashion week bleek dat merken zoals: Gucci, Hugo Boss, Versace en Giorgio Armani geen ontwerpen met bont hebben gebruikt.
Probleem wereldwijd
Langzaam werd het probleem over de angorakonijnen wereldwijd bekend. Bekendheden namen naakt foto’s om een standpunt te maken over het bont dat gebruikt wordt voor kleding (LA verbiedt mogelijk verkoop van bont, 2018).
Consumenten bewust maken over angorawol
PETA laat weten dat het belangrijk is om de consumenten bewust te laten worden waar hun kleding van gemaakt wordt. Zij willen de consumenten motiveren om geen kledingstukken met angorawol te kopen (PETA Nederland, z.d.). Het bedrijf H&M heeft besloten om angora producten te staken. H&M heeft eerder bekend gemaakt om te stoppen met angora producten, dat besluit staat nu vast (van Lier, 2013). Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische zaken sprak ook over hoe onacceptabele de beelden waren (Dijksma: onverdoofd plukken angora konijnen onacceptabel, 2013).